Hoofd- halsoncologie

De diagnose kanker zet de wereld op zijn kop. Ziekenhuizen, voor sommige behandelingen dichtbij huis voor andere soms ver weg worden veelvuldig bezocht.


Bij mensen die radiotherapie hebben gehad zijn er vóór de behandeling vaak al tanden en kiezen verwijderd. Daarnaast krijgen deze mensen meestal te maken met een droge mond, xerostomie.


De bestraalde mond heeft bijzondere zorg nodig. Een droge mond voelt oncomfortabel en leidt tot extra snelle toename in tandbederf (cariës). Voorts moeten de ontbrekende gebitselementen die gemist worden in esthetiek of kauwfunctie vervangen worden. Veelal kan er in een bestraalde mond niet geïmplanteerd worden. Ook het trekken van een tand of kies kan zeer bewerkelijk of zelfs onmogelijk zijn door de bestraling. Door verminderde doorbloeding is de kans op botnecrose (afsterven van bot) te groot. Er is dus alles aan gelegen om een stabiele situatie te creëren, waarbij het restauratief behandelresultaat een goede reiniging bevordert. Een tandarts MFP restaureert niet alleen, maar begeleidt ook bij de mondhygiëne en geeft adviezen voor een gezonde bestrijding van een droge mond.


Als er (ook) chirurgie heeft plaatsgevonden zijn er bijzondere protheses nodig om een stuk kaak of bijvoorbeeld een neus of een oor te vervangen. De eerste vervanging vindt plaats snel na de operatie. Dit gebeurt bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde in het (academisch) ziekenhuis van de operatie.

Voor de daarop volgende protheses kan men ook terecht bij een praktijk als Verwijspraktijk Amersfoort. De behandelingen kunnen dichterbij huis plaatsvinden en men hoeft niet weer week na week naar het ziekenhuis te gaan.