OSA of snurken, behandeling met MRA

Vermoeidheid overdag, in slaap vallen tijdens vergadering, snurken, maar ook hart- en vaataandoeningen en verkeersongevallen kunnen het gevolg zijn van obstructief slaapapneu.


Met een slaaponderzoek kan worden nagegaan hoeveel ademstops er gemiddeld per uur plaatsvinden en hoever het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Als er meer dan vijf ademstops per uur zijn en als iemand klachten heeft spreken we van OSA. De mate waarin het zuurstofgehalte daalt en de ernst van de klachten zijn de grootste bepalende factoren voor de ernst van de OSA.


In het onderzoek van de KNO-of longarts zal ook gekeken worden naar de oorzaak van de ademstops. Zijn deze het gevolg van obstructie van de ademweg in de keel?

Zo ja dan is een mogelijke behandeling het aanmeten van een MRA. Als de KNO-arts of longarts heeft aangeven dat voor de OSA het aanmeten van een MRA de voorkeur verdient, kan bij een tandheelkundig slaapgeneeskundige een afspraak gemaakt worden.


Bij OSA wordt het MRA vergoed vanuit de basisverzekering. Indien iemand omwille van ernstige snurkklachten, zonder OSA, toch een MRA wenst, zal het apparaat door de patiƫnt zelf bekostigd moeten worden. Wie er ook voor betaalt, het is altijd raadzaam om eerst contact op te nemen met de tandarts of er geen ingrijpende behandelingen in de planning staan waardoor op korte termijn het MRA niet meer zou passen.


 

Zodra wij van u of van uw behandelend arts de verwijsbrief hebben ontvangen, ontvangt u van ons een mail met een link om u in te schrijven bij de prakijk. Daarna zullen wij contact met u op nemen voor het maken van een afspraak. Uiteraard mag u ons ook bellen op 033 7370514.


Tijdens het eerste bezoek komen uw klachten aan bod en wordt er een onderzoek gedaan naar uw kaak en uw kauwspieren en uw gebit. Als de tandheelkundige situatie een MRA toelaat, kunnen we direct gebitsafdrukken maken voor de vervaardiging. Bij Verwijspraktijk Amersfoort wordt gewerkt met de Somnodent. Dit apparaat is comfortabel en eenvoudig in gebruik. Daarnaast is het ook goed instelbaar en aanpasbaar als een individuele situatie een standaardoplossing niet toelaat.Heeft u een AHI hoger dan 15 dan mag u officieel niet rijden. Ook hebt u dan waarschijnlijk flinke klachten. Wij begrijpen de impact hiervan op uw dagelijks leven.

Bij een AHI boven de 15 zorgen wij dat wij u binnen een week een afspraak aanbieden. Wel moeten wij dan in het bezit zijn van uw verwijzing. Drie weken later is uw MRA klaar.


Omdat wij samenwerken met Somnomed Goedegebuure, worden MRAs bij ons altijd vergoed vanuit de basisverzekering als er OSA is geconstateerd door een arts. Somnomed verzorgt voor ons de machtigingen.

Indien u een MRA wenst bij snurken, kunnen wij dankzij deze samenwerking werken op een no cure no pay basis.