Gebitsproblemen door medische oorzaken

Er zijn diverse medische aandoeningen waar mensen mee geconfronteerd worden die ook nog eens het gebit aantasten. Vaak gaat het hierbij om een verandering van het mondmilieu, met name het speeksel. In de mond speelt het speeksel een belangrijke rol.


Goed speeksel zorgt voor voortdurende bevochtiging van de tere mondweefsels en draagt bij aan de bescherming van tanden en kiezen tegen tandbederf en tegen slijtage (door erosie). Veranderingen in het speeksel kunnen een droge mond, xerostomie, teweegbrengen. Hierdoor voelen mensen sneller de behoefte om te drinken. Als daarbij zoete en zure dranken genuttigd worden zijn deze mensen extra vatbaar voor tandbederf. De veranderde samenstelling van het speeksel zorgt namelijk niet alleen voor een droge mond, maar ook voor verminderde afweer.


Een van de aandoeningen waarbij dit een rol speelt, is het syndroom van Sjögren. Maar ook tijdens chemotherapie bij de behandeling van kanker elders in het lichaam of na bestraling in het hoofd- halsgebied kan de aanmaak van het speeksel (tijdelijk) zijn aangetast. Voorts zijn er geneesmiddelen die een sterke invloed hebben op het speeksel.


Naast het behandelen van het snel voortschrijdende tandbederf moet ook worden ingezet op de ondersteuning van het speeksel. Hiervoor is het nodig om inzicht te hebben in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het speeksel. Bij Verwijspraktijk Amersfoort kan zo’n test worden uitgevoerd. Op basis van de testresultaten kan er advies worden uitgebracht om het gebit zo lang mogelijk goed te houden en om gelijktijdig de xerostomie zo veel mogelijk tegen te gaan.


Voor mensen die toch al veel in het ziekenhuis komen, kan het fijn zijn als ze voor hun gebit in een kleine, rustige praktijk terecht kunnen.